Haftanın Konseri - Schubert Ensemble


Bu akşam İs Sanat'ın nezih ortamında, yaklaşık 500 kişi, klasik müziğin sihirli tınısıyla kendimizden geçtik. İngiliz oda müziğinin seçkin temsilcilerinden Schubert Ensemble, Mahler, Mendelssohn ve Brahms'ın çok güzel eserlerinden oluşmuş bir programla çıktılar sahneye. Yılda 50'yi aşkın konser veren topluluk, bugüne kadar 40'ı üzerinde ülkede buluşmuş müzikseverlerle. BBC Radio 3'de düzenli konserler vermekle kalmayıp, birçok ülkede TV ve Radyo programlarına katılmışlar. İşlerinin ehli kişilerden dinlenen müzik gibisi yok gerçekten.

Programdaki ilk yapıt olan Gustav Mahler'in La Minör Piyano Dörtlüsü, sanatçının bilinen tek oda müziği yapıtıymış. Bestecinin Viyana Konservatuarı'ndaki öğrenciliği sırasında, sadece 16 yaşındayken yazdığı dörtlünün son derece etkileyici bir eser olduğunu söylemem lazım. Mahler deyince aklıma, iki sene önceki Berlin gezimiz geliyor hep. 2. senfonisine aşık olmuştum dinlerken. Mekan Berlin Filarmoni binası, karşımda da şef olarak Pierre Boulez olunca, nefesim kesilmişti doğal olarak. Bu akşam dinlediğim eser de, o görkemli senfonilere giden yolun ilk taşlarından olsa gerek.

Felix Mendelssohn'un Fa Minör Piyano Dörtlüsü, No2 Op.2, tanıtım yazısındaki yorumlara göre, büyük bir olgunluk taşısa da, hepi topu 14 yaşındaki bir gencin elinden çıkmış. Bunları duyup okuyunca, bazen inanamıyorum. Düşünsenize...Bir müzik parçası oluşturmaya soyunuyorsunuz. Her bir enstrümanı ayrı ayrı düşünüp, onlara göre parçaları oluşturuyorsunuz. Sonra birbirinden bağımsız olan bu parçaları, o enstrümanlar bir arada çaldıklarında, eserin katmanları bir araya gelip, muhteşem bir uyum yaratıyor. Ve bunu yaparken sadece 14 yaşındasınız...Gel de dehaya, yetenege inanma! Mozart'ın sadece 6 yaşında yarattığı besteleri ilk kez duyduğumda, birilerinin bana yalan söylediğini, beni kandırdığını bile düşünmüştüm. Tabii ki düzenli çalışma ile herşey yapılabilir ama bu gibi durumlarda, dehanın etkisini kimse yadsıyamaz, degil mi?

Programın son eseri, Johannes Brahms'ın Sol Minör Piyano Dörtlüsü No1, Op.25 oldu. Bu parça Brahms'ın halk önünde seslendirdiği ilk oda müziği yapıtıymış. Özellikle 3. bölüm (Andante) ve 4. bölüm (Macar Rondo) inanılmaz renkler içeriyordu. Bu parçaların kayıtlarını bulmak bizim memleketimizde biraz güç olsa da, oda müziği sevenler mutlaka arasınlar. Kesinlikle çok seveceklerdir...

Bu sene İş Sanat'ta harika konserler var. Mutlaka programını takip edin. Üşenmeyin, kendinize bir iyilik yapın...

Hiç yorum yok:

Tecritte 3. Hafta... Her şey normalmiş gibi yaşamaya çalışmak...

Günler birbirini hızla takip ederken, bir de fark ettim ki, tecritteki 3. haftamızı doldurmuşuz geçen Perşembe. Bugün Cumartesi... Sa...