Leipzig Aziz Thomas Kilisesi











Geçen sene yaptığım BACH'IN İZİNDE turundaki önemli duraklarımızdan biri, BACH' ın hayatının 27 senesini geçirdiği LEİPZİG' deki AZİZ THOMAS KİLİSESİ' ydi. Bu sene de gideceğiz tabii ki...
İlk fotoğraf kilisenin dış görünümü hakkında bir fikir veriyor.
İkinci fotoğrafta BACH' ın, aynı kilisenin içinde yer alan mezarı görülüyor.
Bu mezarın başına her gittiğimde yaptığım ritüel, tabii ki BWV 1068'i ARİA' yı dinlemek oluyor. Özellikle KARAJAN yönetimindeki Berlin Filarmoni kaydından:))
Üçüncü fotoğraf, mezarın hemen üstünde yer alan altar kısmını gösteriyor.
Dört, kilisenin hemen önünde yer alan BACH heykeli ve beş ise, heykelin kaidesinde, Büyük Usta'nın ayaklarının dibinde BEN!!!
Kilisenin tarihinden biraz bahsetmek gerekirse, öncelikle 12. yüzyıla uzanmak gerekir. Bu döneme tarihlenen bir Romanesk kilisenin varlığından söz ediyor buluntular. Gotik mimarinin iyi bir örneği kabul edilen bugünkü kilise ise, MERSEBURG PİSKOPOSU tarafından 10 Nisan 1496'da takdis ediliyor. Büyük reformcu MARTİN LUTHER 1539 yılında burada vaaz veriyor.
Kilisenin erkek çocuklardan oluşan THOMANERCHOR isimli korosu, 1212'de kuruluyor ve Almanya'nın en eski kilise korolarından biri olarak bugün de ayrı bir öneme sahip.
İşte bu kilisenin KANTORLUK görevini 1723'den 1750'deki ölümüne dek JOHANN SEBASTİAN BACH üstleniyor. Kilisenin tarihine geçen diğer ünlü kişiler arasında MOZART, MENDELSSOHN ve burada vaftiz edilen RİCHARD WAGNER bulunuyor.
Kilisenin hemen yanında, bir çok hatıralık ve hediyelik bulabileceğiniz küçük bir dükkan yer alıyor. Tam karşısında ise, BACH VAKFI' nın küçük bir müzesi var. Burada Usta'nın Leipzig'de geçirdiği dönem hakkında bir çok bilgiyi edinebilirsiniz.
Ayrıca tam kiliseye ve heykele bakan kafede de çok lezzetli turtalar ve kahveler yapılıyor. Mola için ideal!

Hiç yorum yok:

Tecritte 3. Hafta... Her şey normalmiş gibi yaşamaya çalışmak...

Günler birbirini hızla takip ederken, bir de fark ettim ki, tecritteki 3. haftamızı doldurmuşuz geçen Perşembe. Bugün Cumartesi... Sa...